Топ причини, поради които английският език е доминиращ

Т

Ако можете да говорите английски, вероятно ще можете да общувате с някого почти във всяка голяма държава, която бихте могли да посетите. Въпреки че не всички говорят този език, английският е наистина доминиращ език, говорен от милиони по целия свят. Експерти заявяват, че около една трета от населението на света говори английски като свой роден език и много повече го изучават като втори език. Какво накара английският да се разпространи извън границите на Британските острови и да се превърне в толкова важен играч в глобалната комуникация? Отговорът започва с поглед към оригиналните говорители на езика, английския.

Английско господство през 19 век

През 19 век Британската империя е наистина глобална империя. Както казаха някои по това време, „слънцето никога не залязва над Британската империя“. Великобритания държеше колонии на всички континенти и търговският език в тези области беше английският. В края на XIX век обхватът на Британската империя е глобален и езикът също става глобален. Това влияние продължава и през 1900-те години, а до 1922 г. Британската империя има влияние върху около 458 милиона души, близо до една четвърт от световното население по онова време, което означава, че знанието на английски е важно.

Възходът на Америка като глобална сила

Въпреки че са сравнително млада държава в светлината на световната история, САЩ се превърнаха в световна суперсила, особено след Втората световна война. Америка има пръст в политиката, икономиката и културата по целия свят. Като такъв английският става все по-важен като глобален език. Когато добавите влиянието на Америка в днешната глобална икономика към историческото и настоящото влияние на Великобритания, разбирането на английски става почти от съществено значение за осъществяването на бизнес на настоящия икономически пазар.

Английският е езикът на технологиите и науката

Докато разглеждате световната мрежа, ще откриете, че повечето уебсайтове са на английски или има превод на английски. Това показва колко влиятелен е английският в света на технологиите. Тъй като много от технологичните устройства, създадени по целия свят, се предлагат на пазара в Америка, те са създадени с оглед на англоговорящите потребители. Можете да видите това в дизайна на компютърната клавиатура. Повечето стандартни клавиатури съдържат стандартните букви от английската азбука, което е допълнително доказателство, че английският е езикът на технологията.

Освен това английският е езикът на науката. Индексът за научно цитиране съобщава, че над 95 процента от всички негови документи са английски документи, въпреки че по-голямата част от тях пишат от чужди англоговорящи. Медицинската общност също използва английски като обединяващ език, което прави изключително важно лекарите да научат дали искат да могат да четат доклади и списания за последните медицински постижения.

Английският е езикът на международните организации

Когато се съберат множество държави, те трябва да изберат език, на който да говорят. Често избраният език е английски. Официалният език на ООН, например, е английският. Същото важи и за Международния олимпийски комитет. На Олимпийските игри съобщенията се правят на езика на приемащата държава и на английски език. Английският също е един от официалните езици на Европейския съюз.

Други употреби на английски причиняват глобално въздействие

Английският е международният език на много индустрии, включително банково дело, компютърни технологии, бизнес, дипломация и дори развлечения. Международен договор, целящ да улесни комуникацията, направи английския език официален език на авиацията и морските дейности.

Списъкът с отрасли или функции, където английският е един от основните говорими езици, наистина никога не свършва. Простият факт е, че от края на 1800 г. английският език се говори на повече места по света, отколкото който и да е друг език, и този факт, в съчетание с икономическата и политическата мощ на Съединените щати и Великобритания, означава, че английският ще продължи да оказват огромно въздействие върху глобалната икономика в бъдеще.

Научи английски в уюта на вашия собствен дом!

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta