Британският музей: Дом на британската култура

Б

Лондон е град, изпълнен с всякакви музеи: големи и малки, елегантни и елегантни, исторически и просто забавни. От всички тях обаче Британският музей, разположен в квартал Блумсбъри в квартал Камдън, винаги ще се откроява като великата стара любовница. Нейните експонати засенчват всички останали.

Британският музей празнува 250-ия си рожден ден през 2003 г. Той беше създаден с акт на Парламента през 1753 г. и въз основа на колекциите на сър Ханс Слоун; Робърт Харли, 1-ви граф на Оксфорд; и сър Робърт Котън. Къщата на Монтагу, Грейт Ръсел Стрийт, е първият й дом, въпреки че сегашната сграда е построена на същото място между 1823 и 1852 г. Тя е била обект на няколко последващи допълнения и промени. Читалнята, тихо проучване на хора като Карл Маркс, Вирджиния Вулф и Томас Карлайл, е построена през 1850-те.

Но Британският музей предизвика сензация в началото на 1800 г., когато се осмели да покаже Елгинските мрамори. Мраморите всъщност били древногръцки резби и фризове, отсечени от Партенона в Атина и от други древни сгради; те са изпратени в Англия от Томас Брус, 7-ми лорд Елгин, британски посланик в Османската империя (1799-1803). Това беше противоречиво; Лорд Байрон и други публични личности хулиха Елджин за кражбата на мраморите, докато дамите припадаха при вида на издълбани гениталии (по-късно покрити с смокинови листа). Но след разследване от Парламента се стигна до заключението, че лорд Елгин вероятно е спасил Мраморите от унищожаване чрез пренебрежение и злоба. Въпреки че днес противоречията за това кой е собственик на Мраморите продължават, няма съмнение, че лорд Елгин вероятно е направил истинска услуга на света, когато е купил Мраморите.

Освен Мраморите, в Британския музей се помещава Розетският камък, ключов за четенето на древни египетски йероглифи; черният обелиск от Калах и Нинева; злато, сребро и черупки от Ур; Корабно съкровище на Сътън Ху от известното гробище; и китайска керамика от династията Мин. Тук можете да намерите предмети от всеки ъгъл на старата Британска империя и от много археологически обекти в самата Англия.

Но Британският музей е много повече от хранилище за древни неща. Това е и една от най-големите библиотеки във Великобритания. До около 1997 г. половината от фонда на Националната библиотека се съхраняват в музея. Читалнята е наскоро ремонтирана, с нова справочна колекция и модерни компютърни системи. Можете да посетите Големия съд, два акра стъклен купол център на културата в рамките на музея. Друго ново издание са Етнографските галерии, колекции за живота в Африка, Азия и Америка. И накрая, ако просто ви омръзне историята и културата, можете да посетите магазините и ресторантите в музея.

Ако посетите Британския музей, докато сте в Лондон, пристигнете рано; голям е колкото много молове. Прекарайте първите си час-два само в скитане по залите и втренчване във всичко. По-късно се съсредоточете върху египетския, месопотамския и гръцкия раздели; те са домовете на най-завладяващите колекции на Британския музей. Огромни крилати лъвове, които някога са пазели асирийските дворци, сега пазят вратите към тези колекции. В египетския раздел можете да намерите камъка на Розета, както и мумии и фантастична колекция от съкровища от египетски гробници. В галерия Нимруд ще намерите кралски пропагандни облекчения (някои неща никога не се променят в Ирак!) И ранени лъвове.

Но най-добрият раздел от всички е гръцкият раздел. Започвайки с най-простите и примитивни цикладски цифри за плодовитост (малките дебели жени с преувеличени женски черти), преминавайки към рисувани вази и в крайна сметка до великите Елгински мрамори, гръцкият раздел наистина ви дава усещане за огромната история, която принадлежи на Гърция.

За да оцените правилно Elgin Marbles, не забравяйте да прочетете всички материали за ориентация, налични в стаите за въвеждане между стаи 7 и 8.

Музеят е отворен през повечето дни, но е най-малко пренаселено през делничните сутрини. Можете да получите 90-минутна обиколка с екскурзовод всеки ден (три в неделя, две на ден през зимата) на добра цена.

Авторско право 2005 S Wander

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta