История на грижата за кожата Част 9: Древен Рим: Империята, 31 пр. Н. Е. – 400 г.

И

Продължаващи традиции в империята

Днес Римската империя е известна като една от най-големите и най-проспериращите империи, които светът някога е виждал. В продължение на четири века онова, което започва като малък град, бавно се разширява в съседни страни, разпространявайки се в цяла Европа и Близкия изток. В разгара си Римската империя достига чак на север до това, което днес е Обединеното кралство, и до изток до сегашната Турция. С разрастването си Рим донесе своята култура, носейки със себе си своите грижи за кожата и хигиенните традиции. Въпреки че може да са били склонни към световно господство, римляните обаче не са се страхували да се учат от обществата, които са завладели. Всъщност те взеха толкова процедури за грижа за кожата, колкото споделиха, и ги направиха свои.

Под влиянието на всемогъщите римски императори и техните сложни съдилища, римското общество стана по-екстравагантно от всякога. Независимо от това, римляните запазват много от козметичните традиции, които са развили за първи път по времето си като република. Обществените бани продължават да бъдат важно място както за социализация, така и за чистота. Всъщност много могъщи мъже обсъждаха военните стратегии, докато се къпеха. Римските жени имали собствени бани в същата сграда и те продължавали да изсветляват тена си с олово и креда и дори крокодилски тор, ако можели да си го позволят. Къпането беше ежедневие и се очакваше всички римски граждани да спазват стандарт за чистота. Докато най-бедните граждани не могат да си позволят луксозната козметика и продукти за грижа за кожата, на които се радват хората в римския двор, хората от всички социални класи ежедневно посещават обществените бани.

Разширяване на Империята

С разширяването на Римската империя тя донесе със себе си години опит в грижата за кожата. Когато римските войници завладяват нова област, те ще представят собствената си култура и собствените си традиции на хората, които вече са живели там. Едно нещо, което войниците са се погрижили да установят във всяка нова колония, е обществена баня. Въпреки че изграждането им често е било сложно и включвало изграждането на огромни акведукти и водопроводни системи, къпането е било толкова важно за римската култура, че те са си стрували усилията. Останките от римски бани са открити във всички части на бившата Римска империя, от Германия до Турция до Англия. Днес много от тези къщи за баня все още се използват под формата на обществени басейни или спа центрове. Бат, Англия, е дом на един от най-известните примери за работеща римска баня. За първи път е преоткрит през 12 век, когато е отворен за използване от средновековни кралски особи. Докато сегашната горна част е реконструкция, долните конструкции и колони и самите басейни са оригинални римски произведения и са на хиляди години. (Можете да прочетете повече за баните в Бат, Англия тук: http://en.wikipedia.org/wiki/Roman_Baths_(Bath ))

Учене от завоеваното

Тъй като римляните разпространяват своята култура и знанията си за къпане и грижа за кожата, те също започват да включват знания от обществата, които са завладели. Рим отдавна имаше връзки със страни като Гърция и Египет и много от продуктите им за грижа за кожата бяха заимствани от тези две култури. Докато се разпространяват в цяла Европа и особено в Близкия изток, те научават за нови растения, билки и масла, които могат да се използват за овлажняване и защита на кожата. Например минералът стипца отдавна се използва в страните от Близкия изток като стягащо средство и за лечение на струпеи и ожулвания на кожата. Тамянът и смирната, две растения, които отдавна се използват в египетската и близкоизточната козметика и лосиони, също станаха много по-лесно достъпни с разпространението на Римската империя. (Можете да прочетете повече за традиционните близкоизточни билки, подправки и лекарства тук: http://www.saudiaramcoworld.com/issue/200605/natural.remedies.of.arabia.htm )

Трудно е да се подцени ефектът, който римската култура е оказала върху съвременното общество и неговите идеи за грижа за кожата. Наред с историческите бани, които все още се използват в цяла Европа, е лесно да се види отзвукът на римската традиция на къпане в съвременните минерални бани и обществени басейни. Дори съвременните самобръсначки и кремове за депилация може да са произлезли от римските устройства за епилация. Тъй като светът става по-глобализиран, културното споделяне на козметични традиции повтаря готовността на Римската империя да се учи от другите, дори когато те разпространяват собствената си култура и традиции.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta