Конни надбягвания – Спортът на кралете

К

Преди хиляди години човек откри, че животно от ордена на Екус е добро за носене на тежестта му и за облекчаване на товара му. Тогава един ден, тъй като човешката раса като цяло са естествени конкуренти, започнахме да използваме това животно, наречено кон, за да се състезаваме срещу другите.

Тогава човекът започва да развъжда коне, за да превъзхожда скоростта и издръжливостта си. Когато този нов тип развлечения и спорт започват да се развиват, благородството или кралските особи могат да си позволят разходите за отглеждане на коне за тази цел. Следователно този „клас“ от хора най-често се радваше на свободното време да се състезава в конни надбягвания.

Ранни картинни записи на конни надбягвания са намерени в произхода на праисторическите номадски племена от Средна Азия. Именно те за първи път опитомяват коня около 4500 г. пр. Н. Е. Първите писмени сведения идват много по-късно, след като конните надбягвания вече са утвърден спорт от Централна Азия до Средиземно море. Конните надбягвания станаха част от гръцките олимпийски игри около 638 ​​г. пр. Н. Е. И Римската империя беше обсебена от спорта.

Съвременните състезания водят началото си от 12 век. Рицарите на Британската империя внасяли арабски коне при завръщането им от кръстоносните походи. В следващите години стотици арабски жребци бяха кръстосани с английски кобили, за да дадат най-желаната комбинация от скорост и издръжливост. Тази порода коне стана известна след своята еволюция, тъй като Чистокръвният и разбира се благородството бяха лидери в организирането на състезания между двама превъзходни чистокръвни коне за частни залози, като отклонение.

Тъй като спортът еволюира до по-професионален по време на управлението на кралица Анна в началото на 18-ти век, състезанията един на един отстъпват на събития, в които се състезават няколко коня. Хиподрумите предлагаха портмонета или парични награди на победителя в събитията. И тези портмонета станаха по-големи, за да привлекат най-добрите коне.

В средата на 1700 г. беше решено, че трябва да има ръководен орган, който да определя правилата и стандартите, по които състезателите, животновъдите и собствениците трябва да спазват. В резултат на това Jockey Club е създаден в Нюмаркет и все още упражнява пълен контрол над английските състезания и до днес.

След като Клубът установи пълните правила и стандарти за конете и състезанията, които могат да се провеждат под санкцията на Клуба, пет състезания бяха определени като „класическите“ състезания за тригодишни коне. Английската тройна корона – която е отворена както за жребчета, така и за кобили – се състои от 2000 Гвинея, Дербито на Епсъм и залозите St. Leger. Две други състезания, които са отворени само за кофи, са 1000 Гвинеи и Epsom Oaks.

Докато британците се установяват в Америка, те водят със себе си много фин разплод и състезателни коне. Първото известно състезание в колониите е на Лонг Айлънд в Ню Йорк. За първи път е изложена около 1665 г. Въпреки че конните надбягвания са популярно местно събитие, организираните и професионални състезания всъщност започват едва след Гражданската война. Оттам нататък спортът ескалира по популярност в уредените части на страната. И много от хиподрумите се управляваха от „престъпния елемент“. Тъй като това беше доста нежелателно за по-известните собственици на писти и животновъди, те се срещнаха в Ню Йорк през 1894 г. и създадоха Американския жокей клуб. Скоро те установиха правила и разпоредби, подобни на тези на английския жокей клуб, и бързо премахнаха голяма част от корупцията.

Кентъки Дерби, едно от най-известните конни надбягвания в Съединените щати, се провежда за първи път през 1875 г. Домът му е в Чърчил Даунс в Луисвил, Кентъки. Това е една от трите раси, които съставляват Американската тройна корона. Другите две са Belmont Stakes, за първи път на Лонг Айлънд, Ню Йорк в Jerome Park през 1867 г., и Preakness Stakes, за първи път през 1873 г. в Pimlico Park в Балтимор, Мериленд.

Въпреки че интересът нараства и отслабва през годините, конните надбягвания са вторият най-посещаван зрителски спорт в САЩ, надминат само от бейзбола.

Има и други форми на конни надбягвания както във Великобритания, така и в САЩ. Те включват:

– Стиплейзът, който изисква конят да изчисти препятствия като огради с четки, каменни стени, релсови огради и водни скокове Най-старото и най-известно стийпълчез във Великобритания е Grand National на Англия. За първи път е пуснат в Aintree през 1839 г. и продължава и до днес. Най-известният в САЩ е American National. За първи път се провежда през 1899 г. в Belmont Park и продължава да се провежда там ежегодно.

– Състезанията с препятствия са подобни на препятствията, но са много по-малко взискателни. Често се използва като тренировъчна арена за чистокръвните, които по-късно ще се състезават в препятствия.

– Състезанията от точка до точка обикновено се провеждат от аматьори на Британските острови.

– И последно, но в никакъв случай не по важност са състезанията с впрягове, които бяха много популярни по време на Римската империя. След като Империята падна, спортът почти изчезна до нейното възкресение от онези, които обичаха да препускат конете си в сбруя по селските пътища на Америка, в края на 1700-те. Първите официални писти за надпревара се появяват в началото на 1800 г., а до 1825 г. състезанията се превръщат в любима атракция на селските изложения в САЩ.

От прераждането на сноуборд се ражда нова порода коне. През 1788 г. в Съединените щати е внесен изключителен английски чистокръвен жребец. Той е отгледан с американски чистокръвни и смесени породи кобили, за да установи линията на Стандартбред. Името се основава на “стандартното” разстояние от една миля в състезателната скорост. Потомците на тази линия бяха отгледани през годините, за да създадат тази нова порода, която има издръжливост, темперамент и физически размер и структура, за да издържи на състезания под сбруя.

Въпреки че състезанията с впрягове отново претърпяха спад на популярността си в началото на 1900-те години, то отскочи през 1940 г., след като беше въведено отново на писта в Ню Йорк като състезание за залагане на пари. Броят на пистите и планираните годишни събития са повече от тези на чистокръвните състезания в САЩ днес. Също така е придобил популярност в много европейски страни, Австралия, Нова Зеландия и Канада.

Онова, което някога е било почти изключително „Спортът на кралете“, е изплувало през годините, за да обхване хората от всякакъв начин на живот и доходи. Остава обаче спорт, който често се свързва с “добре заможните”, тези, които могат да си позволят огромните разходи, свързани с повишаване на стандарта на коня, необходими за бягане и спечелване на големите портмонета, присъдени от най-много популярни конни надбягвания по целия свят.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta