Защо римските монети НЕ са скъпи

З

Когато показвам на приятели колекцията си от монети, монетите, които наистина дават реакция „Уау“, са римските монети. Приятелите ми трябва да мечтаят за монетата в чантата на някакъв римски центурион по времето на Исус и трябва да струва цяло състояние. Скоро те са шокирани и донякъде разочаровани, когато откриват, че повечето римски монети имат стойност не повече от няколко лири или долара. Как може да бъде това?

Какво прави една монета на стойност пари

След като монетата вече не е официален търг, струва си само това, което колекционерът би платил за нея. Ефективно имаме малък кръгъл метален диск с гравиране върху него. И така, как го оценяваме? Това зависи от няколко фактора:

Рядкост: Ако дадена монета е рядка, тя обикновено привлича повече пари. Очевидно, ако наоколо има много примери и всеки вече има такъв, това няма да донесе много. Това, че една монета е стара, не означава, че е рядка. Ще обясня защо по-късно.

Състояние: Колекционерите на монети наричат ​​това „оценка“ и това има голямо значение за цената. Монетата в състояние близо до момента, в който е сечена за първи път, винаги е целта за колекционерите на монети. Силно износените монети обикновено не струват нищо, освен ако не са много редки.

Метал: Ако монетата е направена от благороден метал, като злато, сребро или платина, тогава тя ще има присъща стойност, дори ако тя влезе в топилката.

Лихва: Понякога една монета ще бъде увеличена в цената поради известно нарастване на популярността, което повишава търсенето. Например, има много монети от корабокрушения, но ако намерим монета от Титаник, тя ще се продаде за премия поради легендата около историята на Титаник.

Ако приложим тези правила към римските монети, това ще обясни защо те не струват цяло състояние.

Историята на Римската империя

Може би основната причина, поради която римските монети са евтини, е фактът, че те не са рядкост. Напротив, те могат да бъдат намерени навсякъде. Римската империя е една от най-големите империи в историята, обхващаща по-голямата част от Европа, Великобритания, части от Азия, Близкия изток и Северна Африка. Съществува от 27 г. пр. Н. Е. До 476 г., повече от 500 години. И всички тези места използваха римски монети през цялата епоха.

Римляните се нуждаели от монети в огромни количества, за да покрият своите нужди. За да бъде нещата още по-лоши, на моменти инфлацията беше 1000%. Заплащането на римски войник (неговият „стипендиум“) вероятно е било по няколко динария на ден в началото на Империята; към края на войника биха били платени няколкостотин. Монетите с по-малък номинал не са имали голяма разходна мощ.

Мимоходом римските войници винаги са били мъже, трябвало да се запишат за 25 години и получавали заплата, бонус и пенсия. В посока надолу те трябваше да плащат за собствената си храна и да допринасят за конете и оръжията.

Първоначално монети са сечени само в Рим, но през III век монетни дворове има и в други страни. Тези монетни дворове понякога произвеждат повече от 2 милиона монети на месец за задоволяване на търсенето. Монетите обикновено изобразяват императора от едната страна и някакво друго изображение или букви от другата. По време на Империята са създадени над 10 000 различни вида монети.

Монетите бяха изчукани, което означава, че празен диск е поставен между две матрици и му е ударено с чук! Ето защо ръбът на дизайна и ръбът на джантата не винаги съвпадат. Това беше прост процес и много отворен за коване и това започна от първите монети. Първоначално може да е имало някакво официално съгласие за създаване на някои монети на местно ниво, за да се отговори на търсенето на валута, но към края на III век фалшификатите стават често срещан и сериозен проблем.

Може би трябва да бъдете предупредени, че поради популярността на римските монети те са били копирани за туристически подаръци и за исторически интереси, така че винаги купувайте от надежден източник като професионален дилър.

Така че се надявам да видите сега, че римските монети в никакъв случай не са рядкост и все още се намират в доста големи количества дори днес.

Като се има предвид това, не всички римски монети са безполезни

Не мислете, че всички римски монети са с ниска цена. Римляните често използвали злато и сребро; някои монети са много редки; някои императори са по-известни и по-събираеми от други, като Юлий Цезар и Нерон. Не отхвърляйте римска монета, защото смятате, че е в лошо състояние; не забравяйте, че монетата е много стара, вероятно е била в земята от векове и поради начина, по който са направени, никога няма да намерите такава, която да е идеална в сравнение със съвременна монета.

Хубавото на ниската цена на древноримските монети е, че те са много достъпни. Те са предмети за интерес и разговор, така че трябва да вземете един или два за вашата колекция и те правят чудесен подарък за всеки, който се интересува от римската епоха.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta