Неговата най-известна живопис (Римляни в декаданса на империята) – Томас Кутюр

Н

Френският художник Томас Кутюр (1815-1879) е популярен художник „История“ и „Класика“ с „реалистичен“ вкус, портретист и учител от ХІХ век. „Историческата живопис“, считана дълго време за „великия жанр“, датира от ерата на „Ренесанса“. Най-известната картина на Кутюр „Римляни в упадъка на империята“ принадлежи на този стил на изкуството. Освен че илюстрира историческите събития от близкото минало, „Историческа живопис“ се отнася до техниката на заснемане на сцените от християнската история, класическата история и митологията. Картините, принадлежащи към историческия жанр, често се основават на религиозни, алегорични или литературни теми и обикновено носят морална или интелектуална интерпретация на живота. В тези картини са изобразени едни от най-иконографските исторически събития. Освен това, понякога художниците се освобождаваха много от историческите факти, като създаваха дори онези събития на платно, които всъщност никога не са се случвали.

Томас Кутюр рисува най-известната си картина „Римляни в декадентството на империята“ през 1847 г. Тази великолепна творба изобразява върху монументално платно оргия, която се интерпретира като сарказъм или сатира върху развратния режим на Юлската монархия при Френският крал Луи Филип, през 1830 до 1848 г. „Римляните в декаданса на империята“ предава моралната корупция, синоним на тогавашното римско общество. Сцената се развива в огромна зала, заобиколена от високи мраморни колони и красиви статуи. В центъра на залата е разположена площадка, на която навсякъде лежат полуголи мъже и жени, изцяло погълнати от безумието на физическото удоволствие. Всички те изглеждат опиянени или пияни и на някои от тях дори е показано да танцуват под въздействието на опиянение. Отвън ясното синьо небе блести ярко, предлагайки поразителен контраст с пиянската лудост вътре в двореца. Точно в предната част на платформата са показани няколко добре изваяни урни. Уважението и любовта на Томас към класическата култура оживяват с неговото безсмислено показване на римски скулптури и архитектура в „Римляни в декаданса на империята“.

Римската империя и цивилизацията са имали незаличимо влияние върху културите на почти всички европейски нации. Докато при „неокласицизма“ римската архитектура, изкуство и начин на живот бяха взаимствани от тези нации, дори римският декаданс не остана незабелязан на този фронт. Това доведе до време, когато хората развиха по-голям интерес към упадъка на Римската империя, отколкото към нейното величие. Томас Кутюр също се опита да изрази своята версия за социална критика чрез „Римляни в декаданса на империята“, която ефективно критикува съвременното му френско общество. Картината, която спечели огромна оценка и отличия, сега украсява стените на Musée d’Orsay, Париж, Франция.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta