Исторически факти за разделението на Индия и ролята на Ганди, Пател и Неру

И

Индия стана една нация благодарение на управлението на британците, които през 1757 г., след като спечелиха известната битка при Пласи, станаха всемогъщата сила в субконтинента. Те обединиха Индия както никога преди и Индия беше бижуто в короната. Раджът се простираше от прохода Хайбер до равнините на Асам и дълбоко до щатите Траванкор и Тамилнаду. Това беше най-голямата империя в историята на Индия, много по-голяма от всичко, което Аурангзеб или Раджа Ашок някога са мечтали.

Няма съмнение и исторически е доказано, че Индия се състои от близо 500 малки царства. Всички те бяха обединени и станаха част от това, което се нарича Британска империя. Британците напуснаха Индия обединени, но когато дойде време да си отидат, самите индианци не бяха готови да се целуват и тази вражда даде шанс на англичаните да разделят страната.

Раздели

След като Независимостта беше зад ъгъла след поражението на Хитлер, двете основни партии Конгресът и Мюсюлманската лига се борят за власт. Мюсюлманската лига беше оглавена от Мохамад Али Джина, а партията в Конгреса, оглавявана от самозвания “Махатма” Мохандас Ганди. Помагаха му Пандит Джавахарлал Неру, Сардар Пател и Маулана Абдул Калам Азад. Последният име беше политически лек и той трябваше да се противопостави на Мохамед Али Джина. За съжаление последователите му се състоят само от няколко мюсюлмани, тъй като почти 90% мюсюлмани са били с Джина.

Фарук отваря гнездото на Стършел

Наскоро в предаване по телевизията Фарук Абдула, бившият главен министър на Джаму и Кашмир, ясно заяви, че разделянето нямаше да се осъществи, но се случи заради отношението на Неру и Пател. Мюсюлманската лига по време на сесията си в Лахор от 1940 г. има резолюция, призоваваща държавата Пакистан.

Изследователски трудове и свидетел на епохата Леонард Мосли заяви, че Мохамед Али е направил искането за Пакистан само като разменна монета и е искал да бъде министър-председател на Индия. Пател и Неру заедно с Азад бяха против Джина като министър-председател. На този етап, ако партията в Конгреса прие Джина за министър-председател, разделянето може да не е станало. Неру обаче искаше да бъде министър-председател на Индия, а останалите също искаха малко власт.

По-специално Маулана Азад би била сведена до аутсайдер, тъй като Джина нямаше нищо общо с него.

Последните дни на Радж

Леонард Мосли в своята книга „Последните дни на Раджа“ е документирал всичко, което се е случило в коридорите на властта. Джина имаше подкрепата на мюсюлманската лига, всички далити и планирани касти и принцовете. Това бяха членове на камарата на принца, които бяха част от парламента. Той имаше мнозинство и Неру не можеше да приеме това. Той и Пател заедно с Азад се срещнаха с Ганди и го убедиха да приеме искането за Пакистан. Неру имаше егоистични причини за това, тъй като искаше Джина да се махне, а според него създаването на Пакистан беше единственият начин да изпрати Джина извън раздора като министър-председател на Индия. Тези коментари бяха направени и от лидера на BJP Jaswant Singh в книгата му “Jinnah, India, and Partition”

Почивката е цяла история, тъй като отношението на Джина се втвърдява и Неру се ориентира и става премиер на Индия, а Ганди приема Пакистан. Това беше най-голямото му поражение.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta