Разгледайте Сингапур, очарователната мозайка на културната дифузия!

Р

История на Сингапур:

Не би било пресилено да се каже, че милиони световни туристи, стичащи се в Сингапур в търсене на мода, пазаруване, блясък и блясък, едва ли знаят правилната история на този островен град-държава, разположен в южния край на Малайския полуостров. Чудно е, че като най-малката държава в Югоизточна Азия, Сингапур е мястото на няколко древни пристанищни града и притежание на няколко империи в своята “не толкова добре позната” история.

Като начало, когато Сингапур е колонизиран от Обединеното кралство през 19 век, това не е нищо друго освен малко малайско рибарско селце, като първите записи за неговото съществуване са направени в китайските текстове още през 3 век. Островът, който тогава носеше яванското име “Темасек” и който случайно беше аванпост на империята Суматран Шривияя (древно малайско царство на остров Суматра), постепенно се издигна, за да се превърне в значим търговски град. През историята обаче тя трябваше да понесе тежестта на няколко политически конфликта, които с течение на времето променяха съдбата си.

Например Сингапур е бил част от султаната Джохоре, докато не е бил опожарен от португалски войски в малайско-португалските войни през 1617 г. Отново през 1819 г. британската източноиндийска компания сключва договор със султана на Джохоре и създава Сингапур като търговски пункт и сетълмент. По-късно, виждайки незабавен растеж и имиграция от различни етнически групи в Сингапур, през 1867 г. Великобритания е обявена за колония за корона. Неговият статут скоро е повишен до този на завладяващ град от управляващата Британска империя поради стратегическото му местоположение по натовареното корабоплаване маршрути, свързващи Европа с Китай.

Съдбата беше написала още няколко драматични обрата за Сингапур, “Градът на лъва”, както също го наричаше. По-нататък окупирана от Японската империя през Втората световна война, тя най-накрая става част от сливането, което формира “Федерация на Малайзия. И накрая, след много мигли с федералното правителство в Куала Лумпур, нацията в крайна сметка придоби независимост през 1965 г.

Обаче това, което днес виждаме като рай на тоустите, в продължение на много години беше млада нация, бореща се за самодостатъчност. Претоварена с масова безработица, недостиг на жилища и липса на земя и природни ресурси като петрол, тя беше социално политически нестабилна и икономически неразвита държава, разчитаща масово на чуждестранни инвестиции и ръководена от правителството индустриализация. Ситуацията започва да се променя след присъединяването на Лий Куан Ю като министър-председател през 1959 г. В рамките на три десетилетия администрацията му ограничава безработицата, повишава жизнения стандарт и развива икономическата инфраструктура на Сингапур, като по този начин издига Сингапур в развиваща се нация и впоследствие до развит статус.

През последните години страната се справи с различни бедствия, най-големите от които бяха азиатската финансова криза от 1997 г., избухването на ТОРС през 2003 г. и терористичните заплахи, породени от Jemaah Islamiah (JI).

Сингапурска икономика:

Наистина е окуражаващо да се знае, че с 63 околни островчета и с обща площ от 682 кв. Км, главният остров на Сингапур, със своята пазарна икономика, се е превърнал в процъфтяващ търговски и промишлен център само за 150 години. Успешно увеличавайки производствената си база, след като дълги години е „изостанало рибарско селище“, Сингапур днес процъфтява в различни индустрии, включително корабоплаването (Сингапур днес е най-натовареното пристанище в света с над 600 корабни линии, изпращащи супер танкери, контейнерни кораби и пътнически лайнери) , производство на електронни компоненти и най-вече нейната процъфтяваща туристическа / туристическа индустрия. Островният град, разположен на върха на Малайския полуостров, който е претърпял различни политически и икономически нападения, сега е дом на четири милиона души, като също така може да се похвали с един от най-високите брутни вътрешни продукти на глава от населението в света. Икономическият напредък на Сингапур като нация може да бъде обогатяващ пример за това как едно просто „рибарско селище“ и британска военноморска база в продължение на десетилетия могат да се възродят като важен финансов, търговски и образователен център за Югоизточна Азия.

Заслугата за това възкресение е на правителството на PAP, което, подпомогнато от далновиден холандски икономически съветник, осъзна необходимостта от запазване на колониалното си наследство чрез привличане на чуждестранен капитал от развития свят за създаване на експортно ориентирани индустрии, като същевременно време за изграждане на модерен сектор на услугите в Сингапур, базиран на банкови и финансови услуги. Излишно е да споменаваме, че тази икономическа стратегия се оказа феноменален успех, като доведе до реален растеж, който средно беше 8,0% от 1960 до 1999 г. По този начин, разчитайки на чуждестранни инвестиции и опит, като същевременно изграждаше силни държавни предприятия, осигуряването на инфраструктура, жилища , транспортът и други основни услуги за местното население започнаха да се увеличават значително, а старият Сингапур, състоящ се от пренаселени и нехигиенични бедни квартали, беше разрушен стратегически.

През последните години търговската политика на сингапурското правителство, която включваше ангажимент за свободна търговия, активна стратегия за насърчаване на износа, политика на „отворени оръжия“ към мултинационални компании и подкрепата за либерализация на търговията направиха Сингапур икономически стабилна държава. С течение на времето Сингапур разработи и експортна търговия, която процъфтява със средни и високотехнологични електронни компоненти. Подобна търговия несъмнено се фокусира върху ключовите силни страни на Сингапур, включително „високотехнологични“ сектори като информационни технологии и биотехнологии.

Сингапур Култура / религия:

Космополитно общество с хармонично взаимодействие между различни раси, присъщото културно разнообразие на острова е източник на една от основните забележителности на нацията. За да бъдем точни, това културно многообразие е крайният резултат от разнообразието на населението, смесването на различни етнически групи и амалагамацията на китайски, малайски и индийски имигранти. Не е неестествено човек да стане свидетел на малайска сватба, която се провежда до китайска сватба на празна палуба, на приземния етаж на жилищен блок HDB в Сингапур. Рядките бракове между китайци и индийци не са необичайни събития в Сингапур. Освен коренното малайско население, в Сингапур живеят мнозинство от трето поколение китайци, както и индийски и арабски имигранти. По този начин разнообразният микс от раси води до значителна степен на културна дифузия с уникалната комбинация от етнически групи. Може би това е една от причините, поради които човек би намерил много малко култура, която е специфично сингапурска. Съществува обаче евразийска общност и общност от Перанакан или „Китайски проливи“ (общност от смесен китайски и малайски произход).

Такава значителна степен на разпространение на културата е дала на Сингапур богата смесица от разнообразие за своята млада възраст. Един от основните примери е кухнята на Сингапур, огромна културна атракция за туристите. Китайски, индийски, малайски, индонезийски, италиански, перанакански, испански, френски, тайландски и дори Fusion оглавяват менюто. За да говорим за изкуство и култура, Сингапур е идентифициран в световен мащаб нововъзникващ културен център за изкуства и култура, включително театър и музика. Често наричан “портал между Изтока и Запада”, в него се появяват няколко групи за сценични изкуства, особено в театралните изкуства. Редица постановки бяха поставени успешно и няколко групи, включително TheatreWorks, също се представиха в чужбина.

Като космополитично и мултирасово общество, Сингапур е бил и седалище на големи фестивали от различни етнически групи, свързани със съответните им религии. Те отново отразяват разнообразието от раси, пребиваващи там. Докато китайците са предимно последователи на будизма и даоизма, има дори християни, католици и “свободомислещи”: ​​такива, които не потвърждават никаква религиозна вяра. По този начин в днешния Сингапур религиите са склонни да преминават расови граници и дори да се сливат по необичайни начини, съчетавайки малко от загадките на по-старото поколение с реалистичния днешен свят.

Сингапур Пътуване / туризъм:

Известен и известен в цял свят като прекрасно убежище за туристи, Сингапур успя да спечели големи приходи благодарение на процъфтяващата си туристическа индустрия. С възхода на туризма в Сингапур има силна конкуренция между хотелите да се кандидатират за най-добрия слот. Днес има евтини пътувания с авиокомпании до Сингапур, включително билети за връх, самолетни билети до Сингапур и други подобни. Седалище за най-приятните морски дарове в света, вдъхновяващи морски плажове, впечатляващи паркове за птици и нощни сафарита, които представляват прекрасно приключение за дивата природа, днес Сингапур е малко динамо в Югоизточна Азия, олицетворяващо най-доброто от Източна и Западна . Наистина динамичният град, богат на контраст и цветове, завладява сърцата на милиони световни туристи със своята хармонична комбинация от култура, кухня, изкуства и архитектура и най-вече с необузданата си енергия.

Докато навлизайки в този космополитен, мултикултурен град, човек изпитва смесица от вкусове от цял ​​свят, мултикултурното наследство на нацията непременно ще го изметне от краката си, докато открива постоянно променяща се мозайка от очарователни контрасти. По този начин обединяването на древни вярвания и съвременна култура, на богато наследство и елегантен модерен начин на живот прави Сингапур все по-млада, очарователна нация за туристите.

Туристически интереси в Сингапур: Докато туризмът непрекъснато заразява ChinaTown, културна част на Сингапур, с магазини и улични търговци, които предлагат поглед към древните времена, Азиатският музей на цивилизациите (разнообразен културен музей) е там, за да изложи антики като девети -век Буда и китайска табакерка. За любителите на изкуството и архитектурата храмът Thian Hock Keng (исторически даоистки храм близо до брега на Сингапур) се оказва религиозен обект, който трябва да се гледа. Друго чудо е незабравимия музей на изкуствата в Сингапур, който от откриването си през 1996 г. предлага огромна въртяща се колекция от сингапурски и малайски скулптури и изкуства. Ако сте ценител на пазаруването и изисканото хранене, има Орчард Роуд, луксозната зона за пазаруване и трапезария, често наричана „Парк Авеню“ в Сингапур. За любителите на зрелищната подводна красота има Подводният свят на Сентоса, показващ внушаващата страхопочитание красота на един цял различен свят под моретата.

Всичко казано и направено, стратегическото местоположение на Сингапур, неговите културни контрасти и разнообразни туристически атракции допринасят за успеха му като водеща дестинация както за бизнес, така и за удоволствие.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta