Древен Рим

Д

Както се казва в легендата, Ромул и Рем, римски близнаци, са били отделени от майка си и оставени от река Тибър да гладуват. Обаче майка вълк ги намерила и се погрижила за тях. Години по-късно момчетата са инструктирани от Марс, римският Бог на войната, да построят град на мястото, където са били намерени. Те построили града, но обявили война един срещу друг. Ромул спечели и по този начин градът стана известен като Рим.

Казва се, че животът в древен Рим е започнал през 8 или 9 век пр. Н. Е. Това се случи, когато северните воини се преместиха на италианския полуостров и се рехабилитираха около река Тибър. В продължение на векове Рим се счита за най-значимият град във все по-разрастващата се Римска империя. Рим беше столицата и държеше всички седалища на властта.

В исторически времена Рим е бил управляван от царе. Тези крале имаха репутацията на изключително жестоки. Поради това последният крал, Тарквин Горди, е свален и Рим получава статут на република за следващите четири века. Тогава Рим беше управляван от Сенат. Римляните избирали сенатори, които изпълнявали административни задачи. Отличителна черта на Римската империя беше, че само римските граждани имаха право да гласуват по време на избори. Въпреки това жените, бедните хора и роби не се смятаха за граждани.

Рим също премина през фаза, в която беше управляван от военни генерали. Тъй като обаче тези генерали бяха много, вземането на решения се превърна в проблем. Римляните се нуждаеха от император, за да централизират властта. Това стана под формата на Август Цезар, който дойде на власт през 27 г. пр. Н. Е

Когато християнството придоби популярност, Рим стана важно седалище на Римокатолическата църква и дом на папата. С настъпването на Средновековието човечеството вижда упадъка на Римската империя. Въпреки западащата империя, градът възроди славата си на политическа столица на Европа в продължение на няколкостотин години до Ренесанса. Дори и днес Рим остава мощен и известен като столица на Италия със своята красива архитектура и култура.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta